Voetproblemen
Hieronder bespreken we welke voetproblemen kunnen voorkomen, hoe ze ontstaan en hoe de voortvloeiende klachten verholpen kunnen worden.
Titel
Kalknagel
Een kalknagel is een verdikte nagel met een matte kleur, deze kleur kan wit, geel of bruin zijn. Een kalknagels kan worden veroorzaakt door een schimmel. De schimmels die een kalknagel veroorzaken houden van vochtige en warme plekjes. Meestal zien we een kalknagel op de grote of kleine teen verschijnen. Door de verdikking komt er druk op de nagel te staan, het is belangrijk om deze druk te vermijden door regelmatig de nagel vlak te laten frezen en te behandelen met de juiste producten zodat we de verdikking onder controle krijgen en kunnen houden en zo pijn vermijden. Doordat de nagel langzaam groeit duurt het soms lang voor de kalknagel, veroorzaakt door een schimmel, verdwenen is. Voor dit traject is geduld nodig. Ook esthetisch kan een kalknagel een zorg zijn voor u. Dit lossen we op door de kalknagel goed te behandelen en eventueel een nagelreconstructie toe te passen.
Schimmelnagel
We hebben allemaal schimmels op onze huid zitten. Als onze nagel lichtjes beschadigd is kan die geïnfecteerd raken met zo’n schimmel. Eens die onder de nagel zit, kan de infectie zich verder verspreiden Het gebeurt zelden dat een schimmelnagel zich spontaan herstelt. De nagelranden kleuren wit, geel, groen of bruin en de nagel wordt brozer, verdikt, breekt makkelijk af of schilfert. Een schimmelnagel herken je het best aan de specifieke geur die vrijkomt bij het frezen. Voordien is het enkel mogelijk om een test te laten uitvoeren om zeker te zijn dat het een schimmelnagel betreft, het kan ook een kalknagel zijn. Een schimmelnagel is niet schadelijk maar de schimmel kan zich wel verspreiden naar de andere nagels. Het is vooral een estetisch probleem. Gelukkig kunnen we meestal een schimmelnagel goed behandelen. Hoewel dit veel geduld vraagt, het kan tot een jaar of langer duren alvorens de schimmelnagen helemaal verdwenen is daar de nagel heel traag groeit. We frezen zoveel mogelijk het gekleurde gedeelt van de schimmelnagel weg en behandelen de nagel met een ati-mycose product. In een volgende stap camoufleren we de nagel met een gel, met de LCN wilde pedique gel. Ondertussen moet je de nagel wel blijven behandelen met een anti-mycose product.
Kloven
Kloven zijn scheurtjes in de huid. die het meest voorkomen op de hielen. Deze kloven ontstaan door een eeltlaag die verder uitdroogt en doordat er wrijving met de kous of de schoen plaasvindt, ontstaan er barsten in de eeltlaag. Deze koven kunnen zeer pijnlijk zijn. Kloven aan de voet kunnen ook het gevolg zijn van eczeem of psoriasis aan de voeten. Echter wanneer de scheuren dieper worden kan dit ernstige pijn veroorzaken en kan dit zelfs gaan bloeden, en in het ergste geval gaan ontsteken. He is dus belangrijk dat de huid ten alle tijden goed verzorgd wordt, ook wanneer je nog geen last hebt van kloven. Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven mogelijk.
Ingegroeide Nagel
Bij een ingroeiende teennagel groeit de punt of de rand van de nagel in de huid. Wanneer de punt van de nagel verder in de huid groeit kan dit een wond veroorzaken, deze wond kan dan weer een ontsteking veroorzaken. Mensen met een bolling van hun teennagels hebben een grotere kans op ingroeiende teennagels. Deze bolling kunnen we verminderen door een nagelbeugel te plaatsen en hierdoor de kans op een ingegroeide nagel verminderen. We gaan het ingegroeide stukje nagel uit de huid verwijderen en de teennagel en huid goed proper maken. Indien er overtollig eelt is ontstaan wordt deze ook verwijderd.
Eelt
Eelt ontstaat door plaatselijke druk op de huid, door deze druk ontstaan er verdikkingen van de opperhuid. Het is heel normaal dat er een natuurlijk laagje eelt wordt gevormd, dit laagje beschermt immers onze opperhuid tegen beschadigingen. Te veel eelt zal echter wel een probleem vormen en wordt het best verwijderd om kloven en pijnlijke drukpunten te voorkomen.
Likdoorn
Een likdoorn ontstaat wanneer er te lang plaatselijke druk wordt uitgeoefend op de huid. Hierdoor wordt er een conisch drukpunt gevormd welk dieper ingroeit in de huid en waar deze druk zet op de zenuwuiteinden. Dit punt kan veel last en pijn teweeg brengen. Om dit te vermijden is het dus belangrijk dat er op tijd eelt wordt verwijderd. Er bestaan verschillende soorten likdoorns, waardoor een aangepaste behandeling nodig is.
Wratten
Indien u last hebt van een wratje kan je deze beste laten behandelen door een huisarts of dermatoloog. Soms is het moeilijk uit te maken of het effectief een wratje is of een eeltpit, deze diagnose moet eerst worden vastgesteld door een arts. Dan pas kan er een behandeling worden opgestart en kan er eventueel gebruik worden gemaakt van Salicylzalf, deze zalf kan niet gebruikt worden bij personen met diabetes. Dus goed informeren en de gepaste behandeling is belangrijk.
Hoe werkt het?
Maak een Afspraak
Voorlopig kunt u enkel telefonisch of via e-mail een afspraak maken.
Eerste Afspraak
Is het onze eerste ontmoeting dan houdt dit eerste bezoek een intake gesprek in, het opmaken van een anamnese en het opstellen van een behandelplan (10 minuten) + een basis pedicure van 35 minuten.
Behandeling
Bent u nog nooit of lang niet bij een pedicure geweest, dan kan het zijn dat de behandeling over 2 afspraken wordt verdeeld. Dit wordt dan met u besproken tijdens de intake.